Januvia

Hvad er denne medicin?

SITAGLIPTIN er en oral diabetes medicin, der hjælper med at kontrollere blodsukkeret. Det virker ved at regulere de niveauer af insulin din krop producerer efter at have spist.

Sitagliptin er for personer med type 2-diabetes. Det er undertiden anvendes i kombination med andre diabetes medicin, men er ikke til behandling af type 1 diabetes.

Hvad skal jeg fortælle min sundhedsplejerske, før jeg tager denne medicin?

Brug ikke sitagliptin, hvis du er allergisk over for sitagliptin, eller hvis du er i en tilstand af diabetisk Ketoacidose (Tilkald din læge til behandling med insulin).

Hvis du vil sikre dig, at sitagliptin er sikkert for dig, skal du fortælle det til lægen, hvis du har:

 • nyresygdom (eller hvis du er i dialyse); Eller
 • en anamnese med pancreatitis.

FDA-graviditet kategori B. sitagliptin forventes ikke at skade et ufødt barn. Fortæl det til lægen, hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid under behandlingen.

Det vides ikke, om sitagliptin udskilles i modermælken, eller om det kan skade et ammende barn. Fortæl det til lægen, hvis du ammer et barn.

Giv ikke sitagliptin til nogen under 18 år uden lægelig rådgivning.

Hvordan skal jeg tage denne medicin?

Tag sitagliptin nøjagtigt som det blev ordineret til dig. Følg alle anvisninger på din recept etiket. Din læge kan lejlighedsvis ændre din dosis for at sikre, at du får de bedste resultater. Tag ikke dette lægemiddel i større eller mindre mængder eller i længere tid end anbefalet.

Du kan tage sitagliptin sammen med eller uden mad. Følg lægens anvisninger.

Dit blodsukker skal kontrolleres ofte, og du kan få brug for andre blodprøver på din læges kontor. Besøg din læge regelmæssigt.

Lavt blodsukker (hypoglykæmi) kan ske for alle, der har diabetes. Symptomer omfatter hovedpine, sult, svedtendens, bleg hud, irritabilitet, svimmelhed, følelse rystende, eller besvær med at koncentrere.

Hold en sukker kilde med dig, hvis du har lavt blodsukker. Sukker kilder omfatter frugtsaft, hård slik, kiks, rosiner, og ikke-kost soda. Vær sikker på din familie og nære venner ved, hvordan man kan hjælpe dig i en nødsituation. Hvis du har svær hypoglykæmi og ikke kan spise eller drikke, skal du bruge en glukagon indsprøjtning. Din læge kan ordinere en glukagon akut indsprøjtning kit og fortælle dig, hvordan du bruger det.

Også holde øje med tegn på højt blodsukker (hyperglykæmi) såsom øget tørst, øget vandladning, sult, mundtørhed, frugtagtig ånde lugt, døsighed, tør hud, sløret syn, og vægttab.

Tjek dit blodsukker nøje i tider med stress, rejser, sygdom, kirurgi eller medicinsk nødsituation, energisk motion, eller hvis du drikker alkohol eller springe måltider. Disse ting kan påvirke din glukoseniveauer og din dosis behov kan også ændre sig. Du må ikke ændre din medicin dosis eller tidsplan uden din læges råd.

Sitagliptin er kun en del af et komplet behandlingsprogram, der også omfatter kost, motion, vægtkontrol ogmuligvis andre medikamenter. Det er vigtigt at bruge dette lægemiddel regelmæssigt for at få mest gavn. Få din recept fyldt igen, før du løber tør for medicin helt.

Hvad hvis jeg glemmer en dosis?

Tag den glemte dosis, så snart du kommer i tanke om det. Spring den glemte dosis over, hvis det er næsten tid til den næste planlagte dosis. Du må ikke tage ekstra medicin for at få den glemte dosis.

Hvad kan interagere med denne medicin?

Brug af visse lægemidler kan gøre det sværere for dig at fortælle, når du har lavt blodsukker. Fortæl din læge, hvis du bruger Albuterol, Clonidin, reserpin, eller en beta-blocker (atenolol, metoprolol, propranolol, og andre).

Fortæl det til lægen, hvis du også tager digoxin (Lanoxicaps, Lanoxin), før du tager sitagliptin.

Selv om sitagliptin ikke er så tilbøjelige til at forårsage hypoglykæmi (lavt blodsukker) som nogle andre orale diabetes medicin, fortælle det til din læge, hvis du tager andre lægemidler, der potentielt kan sænke blodsukkeret, såsom:

 • probenecid (benemid);
 • steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID);
 • aspirin eller andre salicylater (herunder Pepto-Bismol);
 • en blodfortynder (warfarin, Coumadin);
 • sulfa narkotika (Bactrim, SMX-TMP, og andre);
 • en monoaminooxidasehæmmere (Mao-hæmmer); Eller
 • betablokkere (Tenormin og andre).
 • insulin eller andre orale diabetes medicin.

Denne liste er ikke fuldført. Andre lægemidler kan interagere med sitagliptin, herunder receptpligtig og over-the-counter medicin, vitaminer og naturlægemidler. Ikke alle mulige interaktioner er opført i denne medicin guide.

Hvad skal jeg se efter, mens jeg tager denne medicin?

Følg lægens anvisninger om eventuelle begrænsninger på mad, drikkevarer eller aktivitet.

Hvilke bivirkninger kan jeg se fra denne medicin?

Få akutlæge hjælp, hvis du har nogle af disse tegn på en allergisk reaktion over for sitagliptin: nældefeber; åndedrætsbesvær; hævelse af ansigt, læber, tunge eller svælg.

Hold op med at bruge sitagliptin, og ring straks til din læge, hvis du har:

 • pancreatitis-svære smerter i din øvre mave spreder sig til din ryg, kvalme og opkastning, tab af appetit, hurtig hjerterytme;
 • ringe eller ingen vandladning;
 • hævelse, vægtøgning, følelse af åndenød; Eller
 • alvorlig hudreaktion-feber, ondt i halsen, hævelse i dit ansigt eller tunge, brændende i dine øjne, smerter i huden, efterfulgt af en rød eller lilla hududslæt, der spreder (især i ansigtet eller overkrop) og forårsager blærer og peeling.

Almindelige sitagliptin-bivirkninger kan omfatte:

 • løbende eller tilstoppet næse, ondt i halsen;
 • hovedpine, rygsmerter, led-eller muskelsmerter; Eller
 • kvalme, mavesmerter, diarré, forstoppelse.

Hvor kan jeg beholde min medicin?

Opbevar sitagliptin ved stuetemperatur væk fra fugt, varme og lys.