Tibofem®

Hvad er denne medicin?

Tibolon tabletter 2.5 mg er et hormonsubstitutionsbehandling (HRT), der anvendes til at lindre symptomerne på overgangsalderen, forårsaget af reduceret produktion af østrogen efter overgangsalderen eller efter kirurgisk fjernelse af æggestokkene. Disse symptomer omfatter, hedeture, nattesved, søvnløshed, vaginal tørhed, hovedpine, humørsvingninger, manglende koncentration og tab af energi. Tibolon tabletter er også bruges til at hjælpe med at forebygge postmenopausale knogletab (osteoporose) og reducere risikoen for fraktur. Tibolon tabletter er kun beregnet til postmenopausale kvinder, der er over 60 år, og som ikke kan tage andre HRT medicin til behandling af østrogenmangel eller anden medicin til forebyggelse af knoglemineraltætheden tab.

Hvordan virker tibolon arbejde?

Tibolon tabletter 2,5 mg indeholder tibolon, et syntetisk steroid hormon, der er opdelt af kroppens metabolisme i tre forbindelser, der fungerer på samme måde som naturligt producerede østrogen, progesteron og testosteron. Disse metabolitter er også vævs-specifikke, hvilket betyder, at de kun virker på visse væv. Tibolon tabletter, når de metaboliseres, har østrogen effekt på knogler, vaginal og brystvæv, mens det har gestagen aktivitet på endometriet (livmoderslimhinden) og androgene effekter (som testosteron) i hjernen og leveren; disse handlinger bidrage til at genoprette den hormonelle balance for at lindre menopausale symptomer som vaginal atrofi, tab af knogledensitet og osteoporose, samt andre symptomer, såsom at reducere hedeture og forbedret libido. Tibolon tabletter har også andre gavnlige virkninger som at sænke kolesteroltallet, som har tendens til at stige efter overgangsalderen.

Hvilke bivirkninger kan jeg se fra denne medicin?

De mest almindeligt rapporterede bivirkninger, når du tager Tibofem tabletter 2.5 mg omfatter: lavere mavesmerter, unormal hårvækst, vaginal, udledning blødning eller pletblødning, brystspænding, blødning, genital kløe, vaginal candidiasis (gær infektion), fortykket endometrie (foring af livmoderen) væg, unormal vækst af livmoderhalsen, betændelse i vagina og vulva (vulvovaginitis).

Hvad skal jeg fortælle min sundhedsplejerske, før jeg tager denne medicin?

Du bør ikke bruge Tibofem tabletter 2,5 mg, hvis du:

  • er allergisk over for tibolon eller indholdsstoffer i Tibofem
  • er gravide eller ammer
  • har en fortid eller familie historie af karcinom i brystet, endometrie karcinom eller leversygdom
  • har haft en anamnese med trombose (blodpropper) i benene (tromboemboli) eller lunge (lungeemboli)
  • tidligere har haft en hjertesygdom, slagtilfælde, svær ukontrolleret højt blodtryk
  • har unormal vaginal blødning af ukendt årsag
  • har en leversygdom eller blodsygdom porfyri
  • tager medicin, der interagerer med Tibofem, herunder:
antikoagulation som warfarin, krampestillende som phenytoin og carbamazepin, antiinfektiva som rifampicin, rifabutin, den beroligende midazolam

Langvarig HRT med Tibofem tabletter 2.5 mg har forbundet sundhedsrisici, herunder en øget risiko for brystkræft, endometrie cancer, slagtilfælde, dyb venetrombose.

Hvordan skal jeg bruge dette lægemiddel?

Du bør tage din Tibofem tabletter 2,5 mg med et glas vand én gang dagligt med eller uden mad. Du vil generelt se en forbedring i dine symptomer inden for et par uger, og du bør fortsætte med at tage din Tibofem tabletter 2,5 mg så længe som anbefalet af din læge, som normalt vil være for den korteste periode, der kræves for at forbedre dine symptomer, som regel mindst 3 måneder, men højst 6 måneder uden en gennemgang.

Hvad hvis jeg glemmer en dosis?

Hvis du glemmer en dosis Tibofem tage det, så snart du husker, medmindre det er tid til at tage den næste dosis, derefter springe den glemte dosis. Du må ikke tage en dobbeltdosis.

Hvor kan jeg beholde min medicin?

Opbevar din Tibofem under 25 °c på et køligt tørt sted.